WELKE SPORTEN KUN JE DOEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Bron: https://www.womenshealthmag.com/nl/trainen/a25374840/zwanger-welke-sporten-wel-niet-tips/

 

Risico’s voor de baby

Voor de baby zijn er weinig risico’s. Het is belangrijk om te weten dat je kindje in een grote zak water zit die heel comfortabel en veilig is. Als jij sport zit hij of zij daar lekker te schommelen en valt vaak in slaap dus maak je over hem of haar niet te veel zorgen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, denk daarbij aan sporten als diepzeeduiken, bungee jumpen, parachutespringen of contactsporten waarbij je een stoot of trap kunt krijgen of risico loopt om (op je buik) te vallen zijn, die zijn natuurlijk niet verstandig.

 

Risico’s voor de moeder

Als bepaalde sporten worden afgeraden is het meestal omdat het nadelige gevolgen kan hebben voor jou als moeder (to be), en dan met name op lange termijn. Hierbij kun je denken aan sporten met veel impact (rennen en springen). Door de hormonen is alles wat weker waardoor je belastbaarheid sowieso al lager is maar je bekkenbodem is hierbij extra kwetsbaar. Bij iedere stap moeten je bekkenbodemspieren al jouw gewicht opvangen (plus dat van je baarmoeder met vruchtwater, placenta en kindje) en dan mag je dit nog met 4 a 5 vermenigvuldigen door de sprong en de landing. Als je bedenkt dat die spieren de hele dag al zwaarder belast worden door de groeiende baarmoeder met inhoud en je spieren wat weker en trager zijn door de hormonen dan snap je dat de kans groot is dat dit niet goed gaat. Op het moment dat je je rondje rent of met je springtouw in de weer bent merk je dit misschien niet meteen maar op de lange termijn is de kans heel groot dat dit klachten oplevert en dit zijn nou net de klachten die je liever niet hebt (denk aan incontinentie of een verzakking, geen feest). HIIT-training, hoe leuk en effectief ook, kun je beter ook even niet doen. Naast de hoge impact is de intensiteit ook heel hoog, de naam zegt het al, en dat is nu even niet zo prettig. Je hebt voldoende zuurstof nodig en wilt niet buiten adem raken dus train in deze periode even op je eigen tempo of in een groep met allemaal zwangere vrouwen en laat je niet opjagen.

Naast je bekkenbodem is je buik (de spieren en de daartussen liggende peesplaat) kwetsbaar. Deze staan onder flinke druk door de groeiende baarmoeder en als je daarbij nog eens je rechte buikspieren traint kun je een wijking van die spieren en peesplaat (diastase genaamd) mogelijk verergeren dus even geen sit-ups, crunches, leg raises, toes to bar etc tot je goed hersteld bent. En laat de plank challenge ook maar even aan je voorbij gaan, dat komt later wel weer.

 

Wat is dan wél geschikt?

Wat je heel goed kunt doen zijn cardiovormen als fietsen, zwemmen en wandelen. Je baby krijgt hierdoor extra voeding en zuurstof dus dat is een hele goede reden om de deur uit te gaan. Ook krachttraining is supergoed voor je. Met name de grote spiergroepen als benen, billen en rug hebben baat bij extra kracht om je zwaarder wordende lichaam goed te kunnen dragen en je voor te bereiden op de bevalling en het drukke leven als moeder. Ook sterke schuine en dwarse buikspieren zijn van groot belang. En vergeet ook je armen en schouders niet, die heb je straks hard nodig met een kindje dat eerst niet kan en daarna niet wil lopen. Doe krachttraining wel altijd onder deskundige begeleiding want de reguliere (personal) trainer of groepslesinstructeur heeft helaas geen kaas gegeten van zwangerschap. Trainer Yorick volgde hiervoor een opleiding zodat hij jou kan begeleiden tijdens de zwangerschap.

 

Het gaat niet om WAT je doet maar om HOE je het doet. Dat is één van mijn vuistregels. Met andere woorden: de uitvoering (techniek, houding, ademhaling, etc) bepalen of een sport of oefening wel of niet geschikt is voor iemand. Heb je vragen? Aarzel niet om Yorick te contacteren voor meer info. Je kan hem vinden in groepspraktijk Tille in Varsenare of groepspraktijk Track in Brugge.

 

Klik hier voor ons aanbod trainingen voor vrouwen tijdens en na de zwangerschap.