Waarom moet ik als loper ook mijn core trainen?

Al eens nagedacht dat je met lopen eigenlijk je gehele lichaam belast en niet enkel je beenspieren? Van je onderbenen die de klap op de grond opvangen tot en met je buik en je rug die je aanspant voor meer kracht en een betere houding tijdens het lopen. Daarom net is het ook belangrijk dat de spieren die je nodig hebt om te blijven lopen met een goede houding ook voldoende traint!

 

Bij het versterken van de kern, de core, versterk je jezelf als loper. Boven je benen zit nog een helft die minstens evenveel invloed heeft op je prestatie. Door het trainen van de dieper gelegen spieren van de romp, kun je vervolgens ook stabieler lopen met minder verlies van energie. 

 

Bovendien zorgt het trainen van de stabilisatiespieren er ook voor dat de kans op blessures kleiner wordt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je tot 30% minder kans hebt op blessures. Wanneer deze spieren sterk genoeg zijn, hoeft je lichaam het niet op een bepaalde manier te compenseren. Compensatie in de rest van het lichaam zorgt namelijk vaak voor een overbelasting van bijvoorbeeld de lage rug of andere weefsels en gewrichten. Zeker wanneer de vermoeidheid op gaat spelen tijdens een looptraining heb je veel profijt van deze sterke core-stability spieren.