Als je denkt dat je er vanaf bent moet de heftigste pijn nog komen - helaas.
Je hebt een zware workout achter de rug, de volgende dag sta je op en voel je (bijna) niets. Je spieren zijn niet zo zwaar toegetakeld als je dacht en je twijfelt zelfs even of je workout wel zin heeft gehad. De dag daarna sta je op (althans, dat probeer je) en zak je het liefst direct weer terug in bed. Niet omdat je nog even wilt blijven liggen (misschien óók) maar vooral omdat je spieren voelen alsof je zojuist een marathon hebt gelopen. Fijn, nu weet je in ieder geval dat je workout dus echt wél effectief is geweest, maar waarom voel je dit nu pas?
SPIERPIJN
Er zijn twee soorten spierpijn, de vroege spierpijn die je direct voelt na je training en voor velen de graadmeter dat de workout zwaar genoeg was. Deze spierpijn is gemakkelijk te verminderen met stretchoefeningen en is vaak na een paar uur weer verdwenen. En dan heb je nog de late spierpijn, de spierpijn die 36 - 48 uur na je workout iets minder hartelijk wordt ontvangen. De late spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in je spierweefsel die ontstaan tijdens je workout. Als deze scheurtjes zijn hersteld, worden je spieren groter en sterker.
HET PROCES
De eerste dag na je workout start je lichaam met het ‘repareren’ van deze scheurtjes. Tijdens het repareren sturen cytokines cellen aan die de scheurtjes herstellen. Tegelijkertijd zorgt de hormoongroep prostaglandines dat er meer bloed door je spieren stroomt om dit proces te versnellen. Deze genezing komt ongeveer 24 uur na je workout langzaam op gang. Na 48 uur is dit proces op zijn hoogtepunt. Dit verklaart waarom de spierpijn dan het heftigst is.
EXCENTRISCHE SPIEROEFENINGEN
De korte spierpijn wordt veroorzaakt door melkzuur en andere stoffen die zich ophopen in je spieren, deze stoffen hebben geen invloed op de late spierpijn. De late spierpijn wordt veroorzaakt door je workout. Hoewel elke workout invloed heeft op de late spierpijn, veroorzaken excentrische spieroefeningen (dit zijn oefeningen waarbij je spieren worden verlengd terwijl ze samentrekken, zoals de neerwaartse beweging tijdens de bicep curls) de meeste spierpijn. Tijdens dit soort oefeningen ontstaan er namelijk meer scheurtjes in je spierweefsel.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Je spieren herstellen sneller na een zware workout als je spierherstellende oefeningen doet, zoals een rondje fietsen of yoga. Ook oefeningen met de niet-zo-geliefde foamroller kan de ergste spierpijn voorkomen. Denk je beter af te zijn door te gaan Netflixen, dan hebben wij teleurstellend nieuws: je spieren stilzetten na een zware workout zorgt juist voor een nog langer herstel. Uiteraard speelt voeding ook een belangrijke rol. Het eten van genoeg eiwitten is een must. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan even snel op de site van Fit Food House voor meer info!
Yorick Naeyaert
Oude Dorpsweg 44
8490 Varsenare (Jabbeke)
0491 08 72 24
BE0628 870 695