Bron: http://www.sport.be/running/nl/nieuws/article.html?Article_ID=804305
Lopen bij mooi weer is leuk maar er zijn toch een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Hier zijn een aantal handige tips!
Luister naar je lichaam
Lopen is gezond maar als je te zware inspanningen levert waarop je fysiek niet voorbereid bent, dan wordt het ronduit ongezond. Bij hoge temperaturen mag je je lichaam niet te zwaar belasten. Als je voelt dat het niet meer gaat, is het best om te vertragen, eventjes te stappen of zelfs te stoppen. Pas je tempo aan zodat je kan uitlopen in plaats van je kapot te lopen.
Vermijd de vlakke zon
Bij warm weer is het best om 's morgens of 's avonds te gaan lopen, wanneer het nog niet te warm is. Ga je toch overdag, probeer dan in een bos te gaan lopen en niet in de volle zon. Bij een running event heb je natuurlijk het tijdstip en parcours niet te kiezen. Hou dan zeker rekening met onze andere tips!
Kleed je niet te bloot
Het is verleidelijk om je bij warm weer zo licht en bloot mogelijk te kleden, maar dat doe je beter niet. Je zal er niet alleen door verbranden, je huid zal ook meer warmte opnemen door het groter contactoppervlak met de zon. Gevolg: je lichaamstemperatuur stijgt en dat is niet de bedoeling. Uiteraard hoef je geen lange broek en trui te dragen; zorg er gewoon voor dat je je huid voldoende insmeert met zonnecrème.
Zorg voor een goede loopoutfit
Draag dunne en luchtige kledij waarin je lichaam makkelijk warmte en zweet kwijt kan. Draag bij voorkeur lichte kleuren in plaats van zwart om zo weinig mogelijk warmte te absorberen.
Eet voldoende koolhydraten
Voor het lopen eet je best een koolhydraatrijke maaltijd zoals pasta, rijst, couscous, quinoa, witte boterhammen of pannenkoeken. Bij warm weer gaat je koolhydraatverbranding immers de hoogte in.
Prehydrateren is essentieel
Drink tijdens de uren voor je gaat lopen meer water dan anders. Wanneer het warm is, verlies je sowieso meer vocht dus dat moet je ruimschoots compenseren. Je hoeft geen schrik te hebben dat je tijdens het lopen zal moeten plassen, want je zweet alles er toch uit?
Anticipeer op zoutverlies
Als je zweet, verlies je veel zout. Doe daarom wat extra zout in je maaltijd of je water. Dat houdt het water vast in je lichaam zodat je voldoende gehydrateerd kan beginnen lopen.
Drink voldoende tijdens het lopen
In principe moet je elke 15 à 20 minuten 200 ml drinken. Tijdens een running event wordt er doorgaans voldoende bevoorrading voorzien dus neem daar altijd zeker een bekertje water.
Vergeet niet te drinken na het lopen
Tijdens het lopen verlies je veel vocht, dus het is superbelangrijk om dit te aan te vullen achteraf. Doe dit in eerste instantie met water of een hersteldrank.
Maak er een mooie loopzomer van!
Yorick Naeyaert
Oude Dorpsweg 44
8490 Varsenare (Jabbeke)
0491 08 72 24
BE0628 870 695